Home Biografie Werken Museum Surrealisme Parfum Films Links


Films Salvador Dali

Dali in veelvoud

Antonio Banderas heeft zo goed als zeker de rol te pakken van Salvador Dalí in een biografische film over de Spaanse kunstenaar. De regie is in handen van Simon west.Voor West moet het zo'n beetje de terugkeer via de grote poort worden na het compleet geflopte Lara Croft: Tomb Raider (2001) en het al even slechte When a Stranger Calls (2006).

Het scenario is van Jeremy Walters die er sinds 2003 mee bezig is. De film zal de klemtoon leggen op de tijd van de surrealistische Dalí in Amerika, zijn relatie met zijn vrouw, manager en zijn muse Gala. De opnames gebeuren in Spanje en Engeland ergens in de loop van 2009.

Ook Al Pacino is verbonden aan een film rond Dalí. Hij zou de grootmeester spelen in Dali & I: The Surreal Story van Andrew Niccol, bekend als regisseur van de sterke futuristische thriller Gattaca (1997). Klein detail: de film is gebasseerd op het boek van de Belgische oplichter/crimineel Stan Lauryssens, mogelijk een rol die gespeeld zal worden door Cillian Murphy.

En dan is er nog de film Little Ashes (2009) met Robert Pattinson als Dalí. In deze film wordt stilgestaan bij de jeugdjaren van de man en dat van filmmaker Luis Bunuel en schrijver Federico Garcia Lorca.

Pattinson speelt de 18-jarige Dalí die naar Madrid verhuist waar hij begint te experimenteren met het kubisme en andere kunstvormen die hem zo beroemd zouden maken. De film kijkt naar de intense relatie tussen Dalí en de poëet Federico García Lorca terwijl ze op de kunstschool zitten. Dalí heeft altijd beweerd dat hun relatie nooit fysisch is geworden maar scenarist Philippa Goslett heeft naar verluid het scenario toch wat 'heter' geschreven.

Volgens de officiële website van de film wordt Little Ashes in beperkte zalen verspreid wegens de seksuele inhoud, taalgebruik en mogelijk shockerende beelden. Benieuwd of de fans van Twilight ook in de rij zullen staan voor deze Little Ashes.

De film zou in de 1ste helft van 2009 in de Amerikaanse bioscoop verschijnen.

Bron: nl.cinematical.com

 

 

 

Un chien andalou (1929) en L’Âge d’or (1930) zijn de films die Salvador Dalí en
Luis Buñuel beroemd maken. Film is voor Dalí hét middel om zijn surrealistische
fantasieën vorm te geven. Zijn films tonen een wereld waarin droom en
werkelijkheid één worden; openlijke seksuele verwijzingen en shockerende
beelden zorgen ervoor dat hij berucht wordt. Bijvoorbeeld een scène waarin een
scheermes door een vrouwenoog snijdt.
Dalí laat zich graag inspireren door Hollywood. Omgekeerd is ook Hollywood erg
geïnteresseerd in Dalí. Regelmatig wordt hij gevraagd om beelden voor
beroemde regisseurs te maken. In Hitchcocks film Spellbound (1945) ontwerpt
Dalí een droomscène met zwevende piano’s, ogen en scharen, en voor Walt
Disney tekent hij het animatiefilmpje Destino (1946).

Google
 


 
 

Hitchcocks film Spellbound (1945)

 

Destino (1946)

 

 


 

2006 -2017 emile-brandt.nl Email Home BiografieWerkenMuseum SurrealismeParfum FilmsLinks