Home Biografie Werken Museum Surrealisme Parfum Films LinksParfums

In 1982 wordt de zieltogende kunstenaar Salvador Dali benaderd door Gilles Pommereau en Jean Paul Grigory met de vraag of hij zijn naam wil verbinden aan een nieuw "parfum d'art" De oude meester gaat akkoord en "Dali" verschijnt in een limited edition van 5000 stuks a fl 7500 (tegenwoordig ong. €3300). Als het gedroomde succes uitblijft,besluiten de twee- de kunstenaar zelf staat inmiddels met één been in het graf- over te gaan op een bredere spreiding van het parfum. Dat heeft succes. Nu haasten de kunstliefhebbers die zich geen echte of namaak-Dali kunnen veroorloven naar de winkel. Alle Dali flacons kenmerken zich door een Daliaanse, surrealistische vormentaal. Zo is Dalissime (1994), dat na de dood van de kunstenaar verschijnt, geinspireerd op een kerstcover die Dali in de jaren '50 maate voor een Amerikaanse Vogue. Ook de meisjesgeur Eau de Dali en de herengeur Salvador benaderen de belevingswereld van de kunstenaar. De schelpvormige deeltjes op de flacon van Salvador symboliseren Dali's herinnering aan de strandvakanties van zijn jeugd. Het midden van de flacon toont zijn schilderij Apparition de visage de l'Aphrodite de Cnide dans un paysage. De fanatieke Dali-fan weet dat dit niet zijn eerste en zeker niet zijn origineelste parfumbijdragen zijn. Al in de jaren vijftig lanceerde Dali zijn in twee dobbelstenen gehuisveste parfum: Rock en Roll. Ook had hij toen al een ontwerp voor het luxueuze parfumhuis Marquay op zijn naam staan. In de asymmetrische, abstracte flacon van Monsieur Marquay (1953), was een elegante dandy met een stropdas en hoed te herkennen. De eenvoudige, witte verpakking toonden Dali's handelsmerken: zijn handtekening en zijn markante snor. Voor de ware flacon verzamelaar blijft zijn naam verbonden met de origineelste en humoristische modeontwerpster van deze eeuw: Elsa Schiapirelli. Samen met Salvador Dali bedacht ze haar opvallendste flacon: Shocking (1936)


Elsa Schiaparelli

Niets wees van tevoren op het beroep dat Schiaparelli later zou uitoefenen. Maar toen ze, na een mislukt huwelijk achterbleef met haar kind en voor zichzelf moest zorgen, kreeg ze het briljante idee om vrouwen van de armeense kolonie in Parijs truien te laten breien naar haar eigen ontwerp. In die truien introduceerde ze motieven uit de negerkunst en tatoeage-ontwerpen en patronen - cubistische en surrealistische vormen die ze zo goed kende. Het succes was enorm. In 1935 vertrok ze naar een van de duurste huizen op de Place Vendóme.

Wanneer Salvador Dalí in de jaren dertig de superrijken van zijn tijd ontmoet, die gekleed worden door de beste modeontwerpers, willen ze vermaakt worden door de surrealisten, die opzien baren met hun pamfletten, tentoonstellingen en rumoerige publieke optredens.

Dalí gaat een samenwerking aan met de befaamde modeontwerpster Elsa Schiaparelli (bedenkster van de kleur shocking pink). Van alle ontwerpers stond zij het dichtst bij de Surrealisten.

 

Na de truien volgden de gebreide hoeden, shawls, broekrokken en jurken. Ze verwerkte in haar creaties collages van uitgeknipte stukken krant, waarmee Picasso was begonnen. Blouses, dassen, zelfs zijden en wollen badkleding, werden voorzien van kranteknipselmotieven.

Na elke reis kwam ze met nieuwe ideeën: boerenversieringen uit tirol, dikke, wijde sweaters na haar ski-vakantie, burnoes' uit Noord-Afrika en borduursels uit Peru en Rusland. Cocteau en Bérard maakten ontwerptekeningen voor haar. Ze nam Bérard's kleurenschema's over en maakte een modieuze kleur van zijn paars-rose, dat ze 'shocking' noemde.

Ze liet zich niets ontgaan. Grof paklinnen gebruikte ze als stof voor kleding en amerikaans laken met clip-sluitingen voor avondjurken. Haar knopen zagen er niet langer uit als knopen maar hadden de vorm van beestjes, maskers, kettingen, hangslotjes en miniatuur-gitaren. 'Schiap', zoals ze gemakshalve ook wel werd genoemd, gebruikte als versiering eveneens het glanzend porselein waarmee de russische emigrés tussen de wereldoorlogen de kost verdienden.

Voor haar bedenkt Dalí onder meer een hoed in de vorm van een schoen, een roze suède centuur met een lippengesp, een ‘flardenjurk'en een ‘mantelpak met laatjes'. Ook ontwerpt hij parfumflessen, textieldessins en cosmetica-advertenties. Daarnaast: stofontwerpen, modefoto's en andere aan mode gerelateerde objecten én een bijzonder ‘kostuum voor het jaar 2045' dat Dalí in samenwerking met Christian Dior ontwikkelde in 1950.

Schiaparelli bedacht handtasjes die van binnen waren verlicht of waaruit muziek klonk wanneer men ze opendeed en kwam met fosforiserende broches die 's avonds oplichtten. Al deze experimenten brachten haar behoorlijk wat op. In het decennium voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog bestonden haar klanten voornamelijk uit filmsterren en de chique vrouwen uit de hogere kringen. Het is bekend dat Mae West eens kleding bij haar bestelde waarbij ze een gipsen afgietsel van haar beroernde 'voorgevel' zond.

Er kwamen steeds meer accessoires. Dit alles was kenmerkend voor de vooroorlogse periode. De geschiedenis van de mode laat zien dat de jaren die voorafgaan aan grote katastrofes altijd een neiging tot het excentrieke vertonen.

 

 

Bloemen, Fruitig, Oosters, gecreëerd in 1991, is Laguna voor vrouwen een verfrissende oosterse,bloemengeur. Het is het resultaat van de volgende hoogste geurnoten: mandarijn, perzik en citroen. De middennoten zijn: het rozenhout, orris en de lelie van de vallei en de basis van de geur zijn: vanille, amber en muskus. Laguna wordt geadviseerd voor daggebruik.

 

De lippen van de Griekse Godin van liefde en schoonheid, Aphrodite, inspireerden deze sexy geur. Salvador Dali heeft een perfecte geur voor vrouwen gecreëerd die avontuurlijk, schadelijk en sensueel zijn. Het beste ding is, zij waren niet bang om dat te vertonen. Met een kolom van donkerrode kussen, scheidt de fles sexiness af. De geur zelf begint met subtiele fruitige ondertonen en is trillend en vers om te dragen. De robijnrode Lippen (Ruby Lips)  is het perfecte begeleidingsverschijnsel aan een sexy nacht in de stad.

 

Dalissime werd gecreëerd door Salvador Dali in 1994 en wordt geadviseerd voor dagelijks gebruik. Deze vrouwelijke geur bezit een mengsel van een bloemenboeket met een wenk van abrikoos. Het combineert perzik, bergamot en citrusvruchten ook mengsel met fresia, meloen en bergamot.

 

Gelanceerd in 2002, is Dalistyle eau de toilette ontworpen zoals een kleding van Haute Couture, gewijd aan alle elegante goddelijk of katachtige vrouwen. Deze elegante bloemengeur wordt opgehelderd door fonkelende, levendige fruitige noten en zacht bedwelmende aanrakingen.

 

 

 

 

 


 

©2006 -2017 emile-brandt.nl Email Home BiografieWerkenMuseum SurrealismeParfum FilmsLinks