Home Biografie Werken Museum Surrealisme Parfum Films Links


Dali museum

 

In 1973 werd zijn eigen museum geopend in zijn geboortestad, Figueras, het Dalí-museum waar hij zelfs in begraven ligt (niet toegankelijk voor publiek). Alles wat je hier ziet, komt uit zijn handen en dat zijn niet alleen zijn schilderkunsten. Het gebouw is al indrukwekkend opzich.

Bij de bakker kan je terecht voor speciaal Dalí-brood, want de kunstenaar was geobsedeerd door dit voedsel. Toen hij een tentoonstelling in de V.S. had, kwam hij uit het vliegtuig met een brood op zijn hoofd. Het museum van Dalí is eigenlijk wel de grootste activiteit in Figueres. Een standaardplaatsje in Catalonië, veel meer is dit dorp niet. Maar het is echt de moeite waard om een bezoek af te leggen aan dit museum en eigenlijk moet je dan ook gelijk de andere twee bezichtigen.

 

Hier een kleine indruk van het museum in figueras

Klik om de foto te vergroten...

Klik om de foto te vergroten...

Klik om de foto te vergroten...

Klik om de foto te vergroten...

Klik om de foto te vergroten...

Klik om de foto te vergroten...

 

 

Port Ligat

Op tien minuten rijden van natuurgebied Cap de Creus, een inspiratiebron voor veel van z'n kunstwerken, ligt het vakantieoord Cadaqués. Tijdens zijn jeugd ontdekte Dalí hier de betoverende stranden, baai en de aparte rotskleuren. De liefde voor deze plaats bleef zijn hele leven. Hier zien ze Dalí bijna als een heilige en je komt hem dan ook overal tegen, van restaurants met zijn naam tot de meest uiteenlopende souvenirs met zijn kop erop. In Port Lligat, het gehucht waar de kunstenaar woonde, doen ze niet mee aan de gekte. Het voormalige huis van Dalí en zijn vrouw Gala, staat gewoon aan de baai in een omgeving vol rotsblokken en stenen.

Tentoonstellingen

Dali tentoonstelling in Brugge

In de Brugse stadshallen is nu een permanente Dali tentoonstelling. Geopend vanaf 7 maart j.l.

SALVADOR DALI

Zo ongeveer 300 werken zullen hier zichtbaar zijn van hem

Belfort, Markt 7
8000 Brugge Belgie

Meer info: www.dali-interart.be

 

Unieke Salvador Dali Tentoonstelling in Istanbul

Een unieke Salvador Dalí tentoonstelling is vanaf 20 september 2008 tot 20 januari 2009 te bezichtigen in het Sakip Sabanci Museum (SSM) in Istanbul. Met uitzondering van tentoonstellingen in Figueres, de voormalige woonplaats van Dalí, werd er rondom Dalí nooit eerder een tentoonstelling van dit formaat opgezet.

Unieke tenstoonstelling
De tentoonstelling van Dalí in het SSM is gezien haar omvang uniek te noemen. Naast vele andere kunstobjecten, worden er maar liefst 270 meesterwerken getoond, bestaande uit tekeningen, manuscripts, foto’s en olieverfschilderijen. De hoogtepunten van de collectie worden gevormd door drie meesterwerken: ‘Apparation of the Aphrodite of Cnidus’, ‘Illustration for La Divine Comedie’ en de ‘Surrealist composition with invisible Figures’.

Het Sakip Sabanci Museum
Het SSM biedt het hele jaar door een veelzijdige privé-collectie van Osmaanse kunst, aangevuld met wisselende tentoonstellingen met topwerken van wereldbekende kunstenaars. Het museum is gevestigd op de Bosporus, in Emirgan, één van de oudste wijken van de stad.
Emirgan staat bekend om zijn eeuwenoude huizen en zijn prachtige park met tulpenperken waar in de lente het tulpenfestival georganiseerd wordt.

Salvador Dalí
Wie Salvador Dalí kent, kent hem waarschijnlijk van zijn Surrealistische kunstwerken. Dalí was echter een veelzijdig persoon, schilder, ontwerper, cineast en schrijver van fantastische teksten. Hij werd geboren op 11 mei 1904 in Figueres, Spanje. Al vanaf dat hij zeer klein was kon hij erg goed tekenen. Hij wijdde zichzelf aan zijn passie voor schilderen en doorliep de kunstacademie in Madrid. Naast een groot kunstenaar was Dalí ook een exceptioneel figuur die graag de aandacht op zich gericht zag. Op 23 januari 1989 stierf Dalí in Figueres, waar hij de laatste jaren van zijn leven woonde.
De collectie van de tentoonstelling in het SSM in Istanbul, toont de vele talenten van de universele kunstenaar Salvador Dalí

bron: welkominturkije.nl

 


2006 -2017 emile-brandt.nl Email Home BiografieWerkenMuseum SurrealismeParfum FilmsLinks